Kombucha

Slovo úvodem (aneb opakování je matka moudrosti)
Kombucha kvašený nápoj, který je vyrobený z čajové houby. Obsahuje mnoho rozmanitých látek (řasy, kvasinky, různé kyseliny včetně mléčné a vitamíny). Na světě, zejména na dálném východě, je vyžívána pro léčebné i jiné účely již po staletí. Kombucha původně pochází z asijské části Ruska a její účinky jsou na vědeckém poli zkoumány již od roku 1852.

Účinně pomáhá:


  • při bolestech hlavy

  • při žaludečních potížích

  • při zácpě

  • při artritidě

  • při hemoroidech

  • při cukrovce

  • při nervových problémech

  • při nervozitě

  • při stresu

  • vrátit celkovou rovnováhu v těle

  • udržet střevní mikrofloru

  • vrátit tělu vitalitu a účinně (i viditělně) zbavuje tělo toxických látek (původce únavy) = působí detoxikačně

  • odvádět z těla nepříznivé látky

  • při redukci tělesné váhy

  • snížit hladinu cholesterolu v krvi

  • zvýšit obranyschopnost

  • jako prevence proti rakovině!

  • proti arterioskleróze



Rozsáhlejší popis těchto i dalších účinků:
(následující text je částí TOHOTO rozsáhlého článku)

Odborná literatura uvádí celou škálu příznivých účinků na organismus. Mezi nemoce či poruchy, které kombucha léčí či alespoň zmírňuje, patří:
artritida, aterioskleróza, bolesti hlavy a údů, cukrovka (působí jako profylaktikum), dna, duševní poruchy, furunkulóza, hemeroidy, kloubový revmatismus, kožní vyrážky a onemocnění (tehdy se doporučuje přikládat obklady z kombuchového nápoje), ledvinové kameny, mandle (záněty - doporučuje se kloktat kombuchovým nápojem), menstruační bolesti (upravuje i menstruační cyklus), nervozita, nervové poruchy, plísně, podráždění žaludeční sliznice, rakovina (jako prevence i léčba, obzvláště v raném stádiu, jsou však doloženy i případy vyléčení již metastázujících nádorů (kombuchový nápoj totiž podněcuje produkci interferonu)), stres, vápenatění cév, ledvin a mozkových kapilár, skleróza multiplex, trombóza, únava, úplavice, vysoký krevní tlak, zácpa, záněty (vnitřní i vnější), zažívací potíže, žaludeční potíže

Její účinky jsou:
antibiotické, antitoxické, diuretické (při otocích), imunostimulační, odstraňuje jedy z organismu (o tom konkrétněji za chvíli), povzbuzuje a harmonizuje látkovou výměnu (metabolismus), čímž přispívá k pročištění organismu, uvádí do rovnováhy kyseliny a zásady v organismu, regeneruje buněčné stěny, normalizuje pH krve, reguluje střevní flóru, reguluje trávení, potlačuje hnilobné bakterie ve střevech, podporuje činnost žláz s vnitřní sekrecí

Souhrnem, působí na organismus jako celek, navozuje rovnováhu, zlepšuje tělesnou kondici (oddaluje stárnutí a zmírňuje stáří).

Při pokusech na rostlinách se ukázalo příznivé působení na geny, a to bez vedlejších účinků.

Nyní více o některých základních složkách kombuchového nápoje:

Kyselina glukurónová
Jednou z nejprospěšnějších složek kombuchového nápoje je kyselina glukurónová. Zdravá játra ji vyrábí v relativně dostatečném množství; relativita je v tom, že naše tělo (obzvláště pokud žijeme v industriálních zónách) je atakováno takovou dávkou škodlivin, že je tělo vlastními silami nedokáže odbourat. Škodliviny se ukládají v tukových tkáních a potom dělají v těle "neplechu". Kyselina glukurónová v tomto případě odvádí perfektní práci: váže na sebe škodlivé a odpadní látky nahromaděné v těle a ledvinách, které se tak mění na konečné produkty látkové výměny, a odvádí je s močí z těla. Důležité přitom je, že jedy vázané kyselinou glukurónovou se nemohou znovu resorbovat do organismu. Takto pročišťuje organismus a povzbuzuje správnou funkci imunitního systému.
Podporou látkové výměny v těle se potlačuje až odstraňuje nadměrná tvorba tuku (tuk je nežádoucí nejen kvůli nadváze, ale i proto, že se v tukových tkáních se usazují jedy). Navíc, mikroorganismy z nápoje rozpouštějí a tím pádem z těla odstraňují kyselinu močovou a cholesterol.
Kyselina glukurónová je ve vázané formě základem důležitých polysacharidů jako je kyselina hyalurónová (základní látka vaziva), chondroitinsulfát (základní látka chrupavek), mukoitinsulfát (základ žaludeční sliznice a oční skloviny) a heparin. Proto se kombucha s úspěchem používá při oslabení vaziva, při artróze, artritidě, při poškození žaludeční sliznice a bolestech oční skloviny. Pomáhá také při trombózách a při tromboflebitidách. Dle doporučení lékaře zabývajícího se jejím výzkumem by nápoj měli pít nemocní po infarktu, s anginou pectoris, lidé potýkající se se stresem.
Kyselinu glukurónovou se doposud nepodařilo vyrobit synteticky - právě proto je kombuchový nápoj, který ji obsahuje, tak cenný.

Kyselina L-mléčná (+)
ad rakovina: Kyselina L-mléčná (+) se téměř nevyskytuje v tkáních nemocných rakovinou. Pokud ona v tkáních dominuje, rakovina nevznikne. Pokud je však v tkáních směs (tzv. racemát) D-L-kyseliny mléčné (= porovnatelné množství jak pravotočivé, tak levotočivé mléčné kyseliny (= D-kyselina mléčná (-)), jejich směry otáčení se navzájem ruší), tento racemát podporuje vznik rakoviny.

Kombuchou prý byl léčen i prezident Reagan. V roce 1983 bylo oznámeno, že onemocněl zhoubným nádorem, který posléze metastázoval. Chemoterapie nezabírala, proto se jeho ošetřující lékaři uchýlili k "lidovému léčitelství" - od Alexandra Solženicyna, žijícího v USA, si vyžádali podrobné informace o jeho úspěšném léčení svého nádoru, které popsal ve své autobiografické knize. Byl léčen (ve skutečnosti to vlastně bylo v rámci pokusů na vězních a lidech v pracovně-výchovných táborech, kde se zkoumaly účinky kombuchy na nemocných rakovinou) v sovětském pracovním táboře kombuchovým nápojem a jeho pokročilá rakovina (nádor už metastázoval) byla vyléčena. Reaganovi lékaři si pak opatřili několik kombuch a začali prezidenta léčit, pil denně 1 litr nápoje. Od té doby byly zmínky o jeho rakovině stále zřídkavější a v roce 1993 se údajně Reagan už zase těšil dobrému zdraví.



Postřehy:
(jednotlivé body NEJSOU chronologicky seřazené, ale psané tak, jak mě napadly)


  • Zatím mám jen dvě násady po 3 litrech. První je jen z černého čaje a druhá jen ze zeleného. Plánuji rozšířit na 2x černá násada a 2x zelená násada (tj. 12 litrů nápoje)

  • Jako délka fermetace mi vyhovuje 10 dní, nápoj je pak velmi (opakuji velmi) silný, ale o to je účinnější. Po delší fermetaci než je 10 dní se dá nápoj používat jako náhražka octu.

  • Na několika místech jsem se na internetu dočetl, že první násada se musí dělat jen z čaje černého, to je nesmysl, osobně jsem úspěšně nasadil hned mateční kulturu na zeleném čaji. Ale je pravda, že na zeleném čaji kombucha neroste tak rychle jako na černém.

  • Při manipulaci je nutné udržovat maximální čistotu.

  • Mateční kulturu je možno skladovat v mrazničce v trošce již hotového nápoje. Po samovolném rozmražení se může použít, ale trvá 2 až 3 dny, než se regeneruje.

  • Kombucha se nesmí vložit do horkého čaje!!! Vkládám až po vychladnutí tak na teplotu 25 - 30 stupňů.

  • Do čaje ve kterém se použije kombucha se nesmí použít med! Ten je totiž antibakteriální/antiseptický a tím by zničil kultury a bakterie potřebné pro fermetaci (kvašení)

  • Kombucha má horní a spodní stranu. Nutno si dát pozor na to, aby se správně položila jak mateční tak dceřinná kultura.

  • Po nasazení mateční kultury se ona může potopit až ke dnu, to je normální.Hlavně musí být spodní stranou ke dnu.Za 1 až 3 dny kultura vyplave a během dalších dní se začne na hladině vytvářet tenký povlak dceřinné kultury, který se neustále bude zesilovat. Po dvou várkách již bude mít tak 3 mm.

  • Neověřeno: údajně v případě, že se mateční kultura ponoří a otočí se horní stranou ke dnu, pak nevyplave.

  • Mateční kulturu nechávám (přirostlou) na dceřinné kultuře 2 várky, pak ji odstraním. Po dvou várkách je dceřinná kultura již dostatečně silná.

  • Mateční kultura stačí jen jedna. Obě dvě násady (černý a zelený čaj) jsem vytvořil z jedné mateční kultury.

  • Po fermetaci se kombucha vytáhne a dávám ji na hluboký talíř s trochou studené vody, aby byla ve vodě a neoschla po dobu, než připravím další čaj.

  • Před vložením vytažené kombuchy je nutné ji omýt pod proudem vody, hlavně odstranit tmavší části.

  • Do nového čaje je dobré nalít 0,25L hotového nápoje, výrazně se tím přispěje k "nastartování" fermetačního procesu.

  • Velmi se osvědčily 3 litrové sklenice. Před jejich použití a po každé před naleváním nového čaje je dobré je vypláchnout trochou vařící vody.

  • Čaj černý i zelený možno získat i ze sáčků a nebo koupit vážený. Výrobu dělám ze sáčků. 1 sáček černého/zeleného čaje = 1,5g.

  • Když je nápoj hotový, pak před sléváním do sklenic je nutné jej promíchat, část 0,25L dát bokem (necedit! může sice obsahovat kal, ale to není na škodu), při slévání do sklenic je dobré nápoj přecedit.

  • PET lahve s hotovým nápojem nutno dát do ledničky a ideálně nechat alespoň do druhého dne odstát. Nápoj je pak lahodně chladný.

  • V PET lahvích uložených v lednici (nebo na chladném místě) může vznikat zákal, to je normální, jen to dokazuje, že kombucha je živý nápoj. Během nalévání do sklenice jej proto cedím, ale pít nápoj se zákalem se dá také.