Mořské řasy - japonské krystaly TIBI
Řasy se pěstují velice dlouho a bohužel není znám jejich původ, ví se jen, že byly dovezeny z Kavkazu a jsou příbuzné s chrchlíky Tibetské houby a pěstují se i v Číně a dnes už vlastně po celém světě, kde je známo spousta různých receptů na přípravu vodního kefíru.
Je to nápoj třetího tisíciletí, i když jsou o něm zmínky už v bibli. Tak neuvěřitelně dlouho nám trvalo, než jsme vědecky přišli na tuto pravdu, že Tibi dělá zázraky, které medicína prostě neumí. Vždyť vyčistí naše těla zanesená toxickými látkami, dá jim větší odolnost (imunitu) a ještě doplní stále chybějící bioenergii, neboli vitalitu. To se dnes považuje téměř za zázrak, a ten si můžete dělat doma, žádné vaření a za dva dny je vše hotovo.
Produktem těchto krystalů je perlivý vodní kefír, který je nejen zdravým, ale i chutným a v letních měsících osvěžujícím nápojem a za velmi příjemnou cenu.
Krystaly se rychle a snadno množí a používají se opakovaně!
Řasy nesmí příjít do styku s chlorovanou vodou ani kovem - jinak hynou.
Pěstují se nejlépe v 3l sklenici od okurek.
Léčení pomocí krystalů trvá 5-8 měsíců.
Do nálevu se musí dát kromě cukru nesířené sušené ovoce - jinak krystaly hynou!
Ovoce stačí měnit 1x týdně- 20 rozinek nebo 3 sušené merunky nebo švestky...
Nedoporučuje se přidávat fíky, jelikož obsahují drobná zrníčka, která se z krystalů špatně vybírají.
K čemu je vodní kefír dobrý? Účinky na lidský organismus - léčí a zlepšuje průběh těchto nemocí:
- nervová onemocnění a deprese (vypít 1l denně)
- žaludeční obtíže (1 l denně - obtíže vymizí po 2 týdnech)
- problémy se žlučníkem, slinivkou (1l denně)
- astma, katary průdušek (1l denně)
- sklerózy, vysoký krevní tlak a nemoci srdce (1l denně)
- snižuje cukr v krvi a léčí slezinu
- léčí kožní projevy alergií, ekzémy,akné a vyrážky (1/2 litru denně potírat a nechat zaschnout - problémy se výrazně zlepší už po 14 dnech potírání
- nemoci jater
- chudokrevnost
- zcela regeneruje imunitní systém
- zpomaluje proces stárnutí
- vylepšuje kvalitu pleti a vlasů
- obnovuje rovnováhu střev
- léčí záněty v těle i na těle
- čistí krev
- zdvojnásobuje aktivitu imunitního systému - zejména tvorbu bílých krvinek T-lymfocitů, které v těle ničí rakovinné buňky a zastavují rozvoj metastáz po těle
- a další.........
Společenství kvasinek a bakterií používali lidé na celém světě už od pradávna pro výrobu zdravých kvasných nápojů a potravin, zejména různých kefírů. Nápoje, které se kvasným procesem vyrábějí, obsahují velmi vzácné a zajímavé látky, které se v běžné potravě téměř nenachází. Kvasný proces je tím chemickým zázrakem, který to umí. Nápoj Tibi je znám i pod názvem japonské mořské krystaly, živá zrnka, ale také vodní kefír. Krystaly Tibi jsou opravdu živá zrnka, rostou a množí se celkem rychle, stačí jim k životu jen voda, cukr a sušené ovoce. Aby nápoj kvasil, musíme do něj přidat právě sušené ovoce, např. sušené švestky (dávají nápoji barvu whisky, ne však její chuť) nebo sušené meruňky (i po důkladném oplachování zůstávají zbytky síření ovoce a dávají nápoji mírně štiplavou chuť, kterou zejména děti vždy neakceptují), předcházející ovoce mohou nahradit i rozinky. Pro zvýšení kyselosti přidáme ještě citron.
Tradiční vodní kefír je kultivovaný z průsvitných kefírových zrn, která jsou matná s pevnou strukturou v porovnání s tradičním mléčným kefírovým zrnem z Kavkazu. V závislosti na typu a množství přidaného cukru není neobvyklé když nápoj obsahuje 2 - 3 % alkoholu po 48 hodinách kvašení
Návod na přípravu
Potřeby:
- 3 l láhev
- cedník [nekovový]
- 1/2 až jeden menší hrnek krystalků vodního kefíru (ten hrnek spíš celý - my dáváme 1,5 hrnku, chutná nám to víc)
- 2 přirozeně sušené švestky/meruňky nebo 2 lžíce hrozinek nebo nějaké směsi
- 1 citron
- 6 - 9 lžic cukru [bílý nebo žlutý surový cukr] (opět moje poznámečka: dáváme třtinový nebo poloviční množství medu - děti tvrdí, že to chutná jako vinea)
- pitná voda
- 1 lžíce jedné z následujicich surovin (může být a nemusí): celého kmínu, anýzu, semene fenyklu nebo listy čerstvé máty [volitelné přísady, vytváří hezkou chuť a pomáhají zažívání] - k tomu jedna moje poznámka - všechny zrníčka se velmi špatně vybírají!!
Do 3 litrové láhve od okurek dáme odstát 2,5 litu vody (nebo ji převaříme). Jestliže použijete sklenici s hermetickým uzávěrem, naplňte ji jen do 2/3 - toto je velmi důležité, protože CO2 plyny přirozeně produkované během procesu fermentace vytvoří v uzavřené sklenici vysoký tlak který by mohl sklenici roztrhnout. Dáme do ní 7-9 lžic krystalového cukru - ten rozpustíme. Dáme do ní 1/2 -1 hrnek krystalů TIBI a sušené ovoce - nesířené 20 rozinek a nebo 3-4 švestky nebo meruňky (pokud je ovoce sířené přelejeme ho vroucí vodou - spaříme a pořádně propláchneme - to pak má ale nálev mírně štiplavou vůni. Nedáváme fíky kvůli zrníčkům - těžko by se nám vybíraly z nádoby! Můžeme přidat i citron na půlky - chemicky ošetřený je třeba oloupat. Eventuálně můžete jednoduše přidat rozpůlený citron (před použitím citronu s kůrou se přesvedčte zda plody nebyly voskované nebo ošetřeny chemikáliemi proti škůdcům nebo fungicidy)! Zaděláme pevným víkem či igelitovým sáčkem s gumičkou a necháme pracovat. Sušené ovoce měníme 1x týdně! Je nutné je do nálevu dát - krystaly se jimi živí a bez nich by vyhladověly!
Pokud jsme dali citrón tak ho druhý den do nálevu vymačkáme!
Krystaly propláchneme a vložíme zas do 2,5 litru vody, s cukrem a sušeným ovocem.....
Nikdy nedáváme do chlorované neustáté vody - krystaly bychom tím zabili!
Pokud chceme mít nápoj perlivý slijeme ho a dáme v PET láhvi do ledničky - neplníme ji však po okraj - mohla by explodovat!
Můžeme experimentovat tak, že nakládáme krystaly do čajů!
Pro ty, kdo nechtějí pít nálev samotný, se doporučuje zředit ho ananasovým džusem - v tom se kefír zcela ztratí.
Během užívání se nám krystaly namnoží a můžeme je tedy poslat dál do světa - buď sušené (vydrží půl roku bez péče, ale je nutné je nejprve oživit a nálev z nich se nedá hned pít) a nebo v nálevu jak je posílám i já!
Stejný postup se opakuje pro přípravu dalších dávek.
Druhý den slitý nápoj je lék! Starší působí proti průjmově - staví.
Vodní kefír je nenahraditelný zvláště v letních měsících - jelikož je lahodný a velice osvěžující.
Spotřeba pro jednoho člověka je 1,5 litru na den, výrobní kvasná doba je 48 hodin (proto ty tři litry jako základ).
Hotový nápoj je velmi chutný, jako citronový džus, chuť si volíme sami množstvím cukru a přidáním sušeného ovoce. Chlazený je výborný a nízká teplota značně prodlužuje jeho životnost. Chuť je jen jeden aspekt, avšak vynikajících léčivých účinků je mnoho. Ten kdo užívá tento nápoj preventivně se léčit nemusí.
Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že nápoj z nich je dobrý a velmi osvěžující. Chválí si ho celá rodina. Lékařsky potvrzené výsledky o zlepšení zdravotního stavu nemáme, ale subjektivně se cítíme všichni lépe a zlepšení ve zdravotní oblasti, které nastalo během užívání nápoje by také nasvědčovalo pozitivním účinkům nápoje, ovšem nelze jednoznačně určit, že se tak stalo právě v důsledku jeho užívání.