OCET - všestranný pomocnik

04.03.2013 10:25
1) Ocet na skvrny a zápach
Konvice, termosky a jiné nádoby na čaj i kávu nás často trápí svým vzhledem uvnitř, ale také svým pachem. Nehezké hnědé skvrny nebo pach z nepoužívaných nádob zmizí po vypláchnutí horkou vodou, kterou jsme mírně osolili a přidali ocet. Nádoby pak stačí vyčistit kuchyňským kartáčkem s držadlem a znovu omýt horkou vodou - FUNGUJE

2)Octová voda na sporák a lednici, na dřez a taky na umývadlo v koupelně
Protože ocet působí i jako dezinfekce, dá se s ním výborně vyčistit i lednice, dřez a umývadlo. Taky sporák. Odstraní taky vodní kamen, takže umývadlo a dřez se po umytí blýskají a není potřeba používat chemické přípravky. FUNGUJE

3) Zápach cibule a česneku na rukou
Před loupáním a krájením těchto druhů zeleniny si ruce zlehka otřeme octem. Pach cibule a česneku se díky octu na rukou nebude držet. (NEMAM VYZKOUSENO)

4) Vodní kámen odstraní octový roztok
Vodní kámen se objevuje především ve varných konvicích, kde bychom jej měli odstraňovat pravidelně, nejenže prodloužíme jejich životnost, ale zdá se, že usazený vodní kámen může i za vyšší spotřebu energie. Varné konvice čistíme octovým roztokem (ocet - voda v poměru 2:1), který přímo v konvici svaříme spolu se špetkou soli, poté necháme působit přes noc. Vodní kámen se nám po tomto procesu dobře uvolní a konvice bude jako nová. (FUNGUJE)

5) Jako avivážní prostředek do pračky
Místo chemických přípravků se ocet muže přidat jako avivážní prostředek s několika kapkami vonavého éterického oleje. V tomhle případě má ocet 2 funkce: prádlo je měkké a vonavé (já ho použivala často, protože jeden z mých kluku trpěl hodně s dermatite) a druhá funkce je ta, že ocet ochrání pračku od vodního kamene. (FUNGUJE)

6) Lesklé vlasy
JABLEČNÝ ocet vyživuje vlasy, které jsou příliš jemné, suché nebo nepoddajné, a posiluje vlasy barvené, odbarvené, po trvalé a upravuje v nich pH. Na poslední opláchnutí vlasů se smíchají 2 lžíce jablečného octa a 2 šálky vody. Tím se zvýrazní i lesk vlasů. (MUSÍM VYZKOUŠET)

 

7) Čistící prostředek na koberce
Do 3 l vody kápnout cca půl deci octa, houbičkou nebo kartáčem drhnout koberec